برنج اصلاح شده چیست؟

دورگه گیری و یا هیبرید کردن برنج که منجر به تولید برنجهای اصلاح شده میگردد با هدف افزایش مقاومت گیاه برنج به برخی آفات و بیماریها، بهبود کیفیت دانه برنج، ایجاد خواص مطلوب، حذف معایب برنج و در نهایت دستیابی به عملکرد و تولید بالا صورت میگیرد. به این منظور ارقام برنجی که دارای خصوصیات مورد نظر میباشند با یکدیگر تلاقی داده و به عبارتی دورگه گیری انجام میشود.
به طور مثال ارقام برنج دانه بلند مرغوب با ارقام برنج مقاوم به بیماریها یا آفات تلاقی (آمیزش) داده میشوند تا برنجهایی پر محصول، دانه بلند و مقاوم به آفات تولید کنند. بذر گیاه حاصل از تلاقی، تنها برای یک دوره قابلیت سبز شدن و رویش دارد. موارد گفته شده در زیر از تجربیات و دانش افراد مجرب و دست اندر کار تولید و فروش برنج منعکس گردیده است:
خصوصیات کیفی از قبیل عطر، طعم، بازار پسندی و هضم پذیری در اغلب ارقام پر محصول نسبت به ارقام بومی کمتر ولی درصد تولید و عملکرد آنها بیشتر میباشد. چراکه تولید برنجهای پر محصول، اغلب به دلیل حذف خصوصیاتی میباشد که در ارقام بومی سبب کاهش عملکرد شده است پا بلند بودن، کود پذیری کم و حساسیت به بیماریها و خوابیدگی از جمله این صفات هستند.
در اکثر ارقام بومی مرغوب، جنس، رنگ و شکل ظاهری دانه برنج به صورت گچی و غیر شفاف بوده این درحالیست که بسیاری ارقام پرمحصول و هیبرید به صورت غیرگچی و شفاف دیده میشوند اگرچه در بین ارقام پرمحصول انواع کرم رنگ، کدر و گچی هم وجود دارد که شبیه برخی ارقام بومی میباشد.
ارقام بومی در زمان پخت عطر و بوی خاص خود را داشته و پس از پخت دانه بلند، کشیده (در ارقام کشیده) و تا حدودی متورم میشوند. برنج بومی پخته شده برای مدت طولانی خوش خوراک و نرم باقی میمانند و با گرم کردن مجدد قابل خوردن میباشند. این نکته گاهی در مورد برنج های پر محصول و هیبرید صادق نمیباشند به طوری که در اثر پخت این ارقام، دانه برنج چاق و حجیم شده و گاهی از قسمت طولی دانه نیز شکاف برداشته و معمولا بعد از پخت عطر و طعمی ندارند. قابل ذکر می باشد کیفیت هضم در ارقام بومی بالاتر میباشد.
شیرودی، نعمت، فجر، گوهر، کادوس، خزر، ساحل،آمل3، دیلم، سپید رود، دشت، ندا از جمله ارقام پر محصول هستند.