انواع برنج

انواع برنج بر اساس اندازه و ویژگیهای ظاهری خود به چندین گروه طبقه بندی میشوند:
رنگ دانه برنج
انواع برنج بر اساس مقدار باقیمانده لایه سبوس و جنین در برنج به برنج قهوهای، برنج نیمه سفید، برنج سفید، برنج فوق العاده سفید تقسیم بندی میشود.
برنج قهوهایی:
به برنجی گفته میشود که پوسته خارجی آن گرفته شده باشد و لایه سبوس آن گرفته نشده باشد.
برنج نیمه سفید:
به برنجی گفته میشود که سبوس و بخشی از جنین آن به طور کامل گرفته نشده باشد.
برنج کاملا سفید:
به برنجی گفته میشود که سبوس آن کامل گرفته شده باشد و فقط بخش ناچیزی از جنین آن باقی مانده باشد.
برنج فوق العاده سفید:
به برنجی گفته میشود تقریبا تمام سبوس و جنین آن جدا شده باشد.
بهترین برنج از نظر کیفیت در دنیا:
برنج باسماتی هندی
واژه «باسماتی» در زبان هندی به معنی «معطر» است که به عطر و طعم برنج اشاره دارد. برنج باسماتی به خاطر طعم آجیلی و عطر ملایمی که دارد، معروف است. معمولا با غذاهای هندی و آسیای جنوبی و همراه با غذاهایی مانند بریانی هندی و انواع کباب از برنج باسماتی استفاده میشود.
برنج باسماتی حالت سوزنی دارد و به اندازه برنج قهوهای یا سفید معمولی هنگام پخت حالت چسبناک ندارد. باسماتی نوعی برنج دانه بلند است که در ابتدا در هند و پاکستان کشت میشد. مشخصه این برنج طعم و عطر آن است و پس از پخته شدن، دانهها به صورت جداگانه باقی میمانند و به یکدیگر نمیچسبند.
هر چه دانه بلندتر باشد، کیفیت برنج بهتر است. بهترین دانههای باسماتی رنگ کمی طلایی دارند. ایالت هاریانا در هند، بزرگترین منطقه کشت این برنج است، در پاکستان، نیز برنج باسماتی کشت میشود که مبدأ آن، استان پنجاب است. این برنج سالهای متمادی تنها در سفره اشراف و ثروتمندان جنوب شرقی آسیا یافت میشد.
برنج باسماتی شاخص گلیسمی پایینی دارد و به همین خاطر به صورت ویژه در لیست رژیمهای غذایی جای خودش را باز کرده است. چون برای مدت طولانی شما را سیر نگه میدارد. این برنج از نظر ویتامین، غنی و از ارزش غذایی مناسبی برخوردار است، چون در خاکهایی که از آب معدنی و ویتامینهای زیادی از هیمالیا سرچشمه میگیرند، رشد میکند
ارزش غذایی برنج باسماتی
در ۱۰۰ گرم برنج باسماتی خام ۳۶۴ کالری، ۴۰/۰ فیبر خام، ۴/۶ گرم پروتئین، ۲۳ میلی گرم سدیم، ۸۹/۷۸ گرم کربوهیدرات، ۱۱۵ میلیگرم پتاسیم، ۲۹/۱ گرم چربی، ۲۸ میلی گرم کلسیم، ۴۲/۹ میلیگرم آهن و ۴۴/۷۸ میلی گرم نشاسته وجود دارد. علاوه بر این، این نوع برنج که حاوی پنج برابر ویتامین E بیشتر، دو برابر فیبر غذایی بیشتر و سه برابر بیشتر از منیزیم از برنج سفید است.
در بین برنجهای خارجی که به ایران وارد میشوند، «برنج باسماتی» را به عنوان باکیفیتترین و سالمترین برنج خارجی میشناسند. همانطور که گفته شد، برنج باسماتی هم از هند و هم از پاکستان به ایران وارد میشوند. البته برنجهای وارداتی هند به ایران، شامل انواع دیگر هم میشوند که باسماتی از بین آنها شناخته شدهتر است. متخصصان برنج باسماتی هندی را بعد از برنج ایرانی، به عنوان بهترین برنج خارجی از نظر کیفیت معرفی و ادعا میکنند که این برنج از نظر کیفی، به نمونههای ایرانی شباهت بیشتری دارد.
هندوستان از جمله بزرگترین تولیدکنندگان برنج در جهان، است. برنج هندی بیشتر با نام برنج باسماتی که یکی از انواع برنجهای هندی است شناخته میشود. واژه باسماتی ریشه در زبان هندی دارد که به معنای معطر و یا خوشبو است. درواقع برنج باسماتی هند، برنج دانه بلند و خوش عطری است که چندین قرن است در کوهپایههای هیمالیا هند کشت میشود؛ این برنج علاوه بر هند در چندین کشور دیگر نظیر کشور پاکستان نیز کاشته میشود؛ اما تولید بیش از دو سوم این نوع برنج، توسط هندوستان است.
در ادامه معرفی مشخصات برنج هندی و برنج پاکستانی باید بگوییم که یک برنج هندی خوب و مرغوب باید در کیسههای پارچهای بستهبندی شود نه در کیسههای پلاستیکی. همچنین انتهای دانههای برنج هندی مخروطی شکل و نوک تیز است. دانههای برنج هندی، رنگی مایل به طلایی و شفاف دارند؛ بنابراین توجه داشته باشید که برای تشخیص برنج هندی اصل، نباید رنگشان مایل به خاکستری و یا سفید و درخشان باشد. لازم به ذکر است که هر چه دانههای برنج بلندتر باشند، مرغوبتر هستند.
خاصیتهای برنج پاکستانی
در ادامه بررسی برنج هندی و برنج پاکستانی همانطور که در بالا نیز گفتیم، برنج پاکستانی به عطروطعم بینظیرش معروف است و بهخاطر ظاهر دانههای بلند برنج آن، از قدرت ری بالایی نیز برخوردار است، در مهمانیهای مختلف این نوع برنج فوقالعاده خوشمزه طبخ میشود. برنج پاکستانی علاوه بر ویژگیهای ممتازی که دارد، از خواص بینظیری نیز برخوردار است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- فیبر موجود در برنج پاکستانی، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد و علاوه بر این، سطح کلسترول را کنترل میکند.
- برنج پاکستانی، مقادیر بسیاری نیاسین دارد که به بالابردن گردش خون در بدن کمک میکند.
- فیبر میتواند به کاهش مصرف کالری کمک کند و جذب چربی را نیز، مهار کند؛ بنابراین فیبر موجود در این نوع برنج موجب میشود تا به شما برای رسیدن به یک وزن ایدهآل کمک کند.
- علاوه بر موارد گفته شده، از دیگر خواص برنج پاکستانی، به فسفر، روی، پتاسیم، منیزیم و ویتامین موجود در این برنج میتوان اشاره کرد.
برای افراد مبتلا به دیابت، مصرف برنج پاکستانی بسیار مناسب است